Familiesammenføring i Danmark

6. januar 2025

Familiesammenføring i Danmark: En kompliceret proces, der kræver professionel rådgivning

At søge om familiesammenføring i Danmark er en kompleks proces, der kræver grundig forståelse af de gældende regler og præcis dokumentation. Fejl i ansøgningsprocessen kan føre til lange ventetider eller i værste fald afslag. 

Derfor er det vigtigt at søge professionel hjælp for at sikre, at alle krav bliver opfyldt. Hos VisaGuiden har vi mange års erfaring med at hjælpe ansøgere igennem denne udfordrende proces, og vi er klar til at assistere dig med at maksimere dine chancer for succes.

Tre veje til familiesammenføring

Der er tre hovedmåder, hvorpå man kan søge om familiesammenføring i Danmark, afhængigt af ens opholdsstatus:

  1. Efter dansk udlændingelov
    Som dansk statsborger eller indehaver af permanent opholdstilladelse kan du ansøge om familiesammenføring for din ægtefælle og børn. Hvis du er flygtning, kan du også søge uden permanent opholdstilladelse, men det er lettere, hvis ansøgningen foretages inden for de første år efter, at du har modtaget asyl.
  2. Med særlig opholdstilladelse
    Hvis du har en opholdstilladelse i Danmark på grund af arbejde eller studier, kan din ægtefælle og børn ansøge om at komme hertil som medfølgende familie.
  3. Efter EU-regler
    Som dansk statsborger kan du vælge at bruge EU-reglerne. Du skal i så fald bo i et andet EU-land sammen med din familie i en periode, før I vender tilbage til Danmark. EU-statsborgere, der bor og arbejder i Danmark, kan også ansøge om familiesammenføring under EU-reglerne.

Krav til familiesammenføring efter dansk udlændingelov

Når du ansøger om familiesammenføring efter den danske udlændingelov, er der flere krav, du skal opfylde:


  • Alder og ægteskab: Begge parter skal være fyldt 24 år og være gift.
  • Tidligere visum: Din ægtefælle skal have opholdt sig i Danmark på et visum før.
  • Slægtskab: I må ikke være nært beslægtede, fx fætter og kusine.
  • Boligkrav: Du skal have en bolig på mindst 40 m² til to personer plus 20 m² pr. barn. Boligen må ikke ligge i et af regeringens udpegede parallelsamfund (tidligere kaldet ghettoområder).
  • Økonomisk sikkerhed: Du skal kunne stille en økonomisk garanti på 57.000 kr. og må ikke have gæld til det offentlige over 129.715,65 kr. (2024-niveau).
  • Forudgående kendskab: Ægteskabet skal kunne godkendes af danske myndigheder, og det må ikke være et tvangs- eller proformaægteskab.

Sprogkrav og integration

Et væsentligt krav i forbindelse med familiesammenføring er, at din ægtefælle skal bestå en dansk sprogprøve (PD1) inden for 6 måneder efter ankomsten til Danmark. Som noget nyt er der også et krav om, at ægtefællen skal fortsætte sin integration og bestå en yderligere sprogprøve 9 måneder efter familiesammenføringen for at få lov at blive i Danmark.

Integrationskrav i Danmark

Siden 1. juli 2018 er et integrationskrav blevet indført, som erstatter det tidligere tilknytningskrav. For at få familiesammenføring skal både du som ansøger og din ægtefælle opfylde mindst fire ud af seks krav. Disse krav omfatter blandt andet:

Obligatorisk danskkundskab: Det er en obligatorisk betingelse, at du som en del af integrationskravet har:

  • Bestået Prøve i Dansk 3 eller en danskprøve på et tilsvarende eller højere niveau, eller I mindst 5 år har været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller har udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i Danmark, hvor du i væsentlig grad har kommunikeret på dansk.
  • Arbejde i Danmark: Du skal have været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse i Danmark i mindst fem år, eller have drevet egen virksomhed.
  • Uddannelse i Danmark: Du skal have gennemført mindst ét års fuldtidsuddannelse på et niveau, der svarer til en dansk videregående uddannelse.
  • Danskkundskaber: Din udenlandske ægtefælle skal have bestået danskprøve 1 (PD1) eller en tilsvarende engelskprøve på B1-niveau.
  • Erhvervserfaring: Din udenlandske ægtefælle skal have haft fuldtidsarbejde eller egen virksomhed i de sidste tre af fem år.

Hvorfor professionel rådgivning er vigtig

Familiesammenføring kræver præcis og korrekt dokumentation. Et korrekt udfyldt ansøgningsskema og den rette dokumentation kan væsentligt forkorte sagsbehandlingstiden, som normalt er på cirka 7 måneder, men som kan være længere i mere komplicerede sager. Hvis ansøgningen ikke udfyldes korrekt, kan det føre til forsinkelser eller i værste fald en politianmeldelse for falsk forklaring. Derfor er det vigtigt at få hjælp tidligt i processen for at sikre, at alt er i orden.


At navigere i de mange krav og regler omkring familiesammenføring kan være overvældende. Hos VisaGuiden tilbyder vi professionel rådgivning, så du kan sikre dig, at din ansøgning er korrekt og har størst muligt chance for at blive godkendt. Vi hjælper med at samle og validere dokumentation, udfylde ansøgningsskemaer og guider dig igennem hele processen.

Share by: