Sidst opdateret: 6. september 2024 - VisaGuiden
Dette skema bruges til at ansøge om dansk statsborgerskab, også kaldet dansk indfødsret. Denne vejledning vil hjælpe dig med at forstå og udfylde skemaet korrekt.
For at ansøge om dansk statsborgerskab, skal man som udgangspunkt benytte den digitale ansøgningsplatform. Dette gælder for de fleste ansøgere. Dog er der visse persongrupper, der skal bruge et papirbaseret ansøgningsskema. Det er vigtigt at kontrollere, om man tilhører en af disse persongrupper, inden ansøgningen indsendes.
Du kan indgive din ansøgning digitalt via følgende link:
Ansøg om dansk statsborgerskab.
Visse persongrupper skal ikke ansøge digitalt, men skal i stedet benytte et papirbaseret ansøgningsskema. Dette gælder eksempelvis, hvis du er over 18 år og er fritaget for digital selvbetjening. Hvis du er fritaget for Digital Post, har du mulighed for enten at indsende din ansøgning digitalt eller ved hjælp af et papirbaseret ansøgningsskema.
Det er vigtigt at sikre, at den rette ansøgningsmetode anvendes i disse tilfælde for at undgå forsinkelser eller fejl i behandlingen af ansøgningen.
Hvis du skal ansøge via papir, kan du downloade blanketten her: Ansøgningsskema for statsborgerskab (voksne).
Sådan indgiver du en digital ansøgning om dansk indfødsret ved naturalisation.
Inden du indgiver din ansøgning, skal du sikre dig, at du opfylder alle relevante betingelser og vedlægger den nødvendige dokumentation. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du forvente at få afslag på din ansøgning.
Din ansøgning skal indeholde dokumentation for følgende:
Ansøgningsgebyret er 4.000 kr., og det skal betales, når du har udfyldt ansøgningen og sender den ind. Du kan betale med Dankort, Visa, Mastercard eller MobilePay. Det er meget vigtigt, at betalingen kan kobles til den rigtige ansøgning, og derfor skal dit cpr.nr. altid fremgå, uanset hvem der ejer kortet.
Når gebyret er betalt, skal du huske at underskrive din ansøgning med MitID. Din ansøgning er først indgivet, når du har underskrevet med MitID.
Punkt 1 – Partsrepræsentation i den digitale ansøgning
Hvis du får hjælp af en retshjælp, advokat eller anden person, skal du vælge "Ja" og udfylde felterne. Ved repræsentation giver du samtykke til, at al korrespondance går gennem din partsrepræsentant.
Har du brug for hjælp? Visaguiden kan repræsentere dig. Start din sag her.
Systemet henter automatisk dine oplysninger fra CPR-registeret. Det er vigtigt, at du ikke sletter de nuller, der står foran bopælsnummeret. Hvis du ved en fejl sletter dem, og systemet viser, at der er ændringer, kan du vedhæfte et blankt dokument i feltet "Dokumentation for ændringer af automatiske indlæst data".
Særligt om Person-id/Udlændingenummer:
Du skal angive enten dit udlændingenummer eller person-id for at kunne indgive ansøgningen. Nummeret finder du på dit opholdskort, eller i breve fra Udlændingestyrelsen eller SIRI. Hvis du ikke har et udlændingenummer, kan du indtaste 1234 i feltet. Hvis du ikke har et person-id, kan feltet efterlades tomt.
I dette afsnit skal du angive oplysninger om dit nuværende og tidligere statsborgerskab samt din oprindelse.
Din aktuelle civilstand hentes automatisk fra CPR-registeret. Du skal blot bekræfte oplysningerne.
Under punktet "Børn" skal du angive, om du har børn, selvom de ikke skal søge statsborgerskab sammen med dig.
Hvis du har børn under 18 år hentes oplysningerne automatisk fra CPR-registeret. Hvis du ikke kan komme videre i ansøgningen, kan du vedhæfte en tom pdf under feltet for dokumentation for børns registrering i CPR-registeret.
For at få dansk statsborgerskab skal du som regel have boet uafbrudt i Danmark i 9 år og haft tidsubegrænset opholdstilladelse i mindst 2 år. Husk, at et EU-registreringsbevis ikke tæller som tidsubegrænset ophold. Hvis du har ophold efter EU-reglerne, skal du få et bevis fra SIRI.
Lad Visaguiden hjælpe dig hele vejen – hurtigt og uden fejl! Vores eksperter sørger for, at din ansøgning bliver korrekt udfyldt og klar til indsendelse.
or at blive optaget på et lovforslag om indfødsretsmeddelelse, skal du som regel have haft uafbrudt lovligt ophold i Danmark i 9 år. Undtagelser kan gælde for kortere ophold i udlandet på grund af ferie eller uddannelse (se §§ 5-13 i cirkulæreskrivelsen).
Har du de seneste 12 år haft regelmæssige eller længerevarende ophold i udlandet?
Vælg "Ja" eller "Nej".
Regelmæssige eller længerevarende ophold omfatter ophold i udlandet af mere end 4 uger i træk eller samlet over 6 uger i et år. Hvis du har rejst til udlandet 10 eller flere gange om året, eller ofte rejser til samme destination, skal du også oplyse dette.
Hvis du har brug for at vedhæfte yderligere dokumentation om dine udlandsophold, kan du gøre dette under punkt 13 "Særlige forhold" ved at klikke på "Vedhæft dokumentation".
Her skal du oplyse om eventuelle strafbare forhold. Du skal vedhæfte dokumentation, hvis du er sigtet eller dømt, f.eks. en bøde eller dom. Det er vigtigt at informere ministeriet, hvis du sigtes eller straffes efter ansøgningens indsendelse, da det kan påvirke din sag.
Vedhæft nødvendig dokumentation og samtykkeerklæring for indhentning af oplysninger fra udenlandske myndigheder.
Her skal du oplyse om din skolegang og uddannelse i både Danmark og udlandet. Husk at vedhæfte dokumentation for din uddannelse, især hvis du har bestået 9. eller 10. klasse eller en studentereksamen, da det kan tælle som bevis for dine danskkundskaber.
Det er et krav, at du har bestået Indfødsretsprøven af 2021 eller en godkendt prøve fra 2015-2021.
Du skal dokumentere dine danskkundskaber med bestået Prøve i Dansk 3 eller en af de godkendte prøver/uddannelser. Hvis du har bestået 9. eller 10. klasse, kan dette også gælde.
For at få dansk statsborgerskab skal du være selvforsørgende. Du må ikke have modtaget ydelser efter lov om aktiv socialpolitik eller integrationsloven i mere end 4 måneder inden for de seneste 5 år.
Du skal have været i fuldtidsarbejde eller haft selvstændig virksomhed i mindst 3 år og 6 måneder inden for de sidste 4 år, og du skal være i beskæftigelse, når ansøgningen behandles.
Det er et krav, at du ikke har visse typer af gæld til det offentlige.
Hvis der er særlige forhold, som ikke er behandlet i de øvrige punkter, skal du nævne dem her. Hvis du søger dispensation fra deltagelse i grundlovsceremonien pga. sygdom eller funktionsnedsættelse, skal du vedlægge en lægeerklæring.
Når alle punkter er udfyldt, fortsætter du til underskrift af din ansøgning.
Bekræftelse på modtagelse af ansøgning
Efter at du har indgivet ansøgningen, vil du straks modtage en kvitteringsmail. Derudover modtager du en bekræftelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, der informerer om, at din ansøgning er registreret. Bekræftelsen indeholder den vejledende sagsbehandlingstid samt dit sagsnummer. Hvis du ikke modtager en bekræftelse inden for en måned, kan du kontakte ministeriet.
Lad Visaguiden hjælpe dig hele vejen – hurtigt og uden fejl! Vores eksperter sørger for, at din ansøgning bliver korrekt udfyldt og klar til indsendelse.