At opnå permanent opholdstilladelse i Danmark er en vigtig milepæl for mange udlændinge, der ønsker at sikre deres fremtid i landet. Afhængigt af dit opholdsgrundlag findes der forskellige ansøgningsskemaer, og processen kan variere. Her gennemgår vi de fire primære typer ansøgninger om permanent opholdstilladelse i Danmark, så du kan finde den rigtige vej for dig.
1. Permanent opholdstilladelse på baggrund af familiesammenføring (TU1)
Hvem kan ansøge?
- Familiesammenførte ægtefæller
- Familiesammenførte børn over 18 år
Sådan ansøger du:
Ansøgningen foregår digitalt via Udlændingestyrelsens selvbetjeningsløsning TU1-4 online. I visse tilfælde kan man indsende ansøgningen på papir, hvis man er fritaget fra digital selvbetjening.
2. Permanent opholdstilladelse for flygtninge (TU2)
Hvem kan ansøge?
- Flygtninge med opholdstilladelse i henhold til Udlændingelovens § 7
- Kvoteflygtninge genbosat via UNHCR
Sådan ansøger du:
Flygtninge kan ansøge gennem Udlændingestyrelsens online platform. Det er vigtigt at indsende alle relevante dokumenter for at lette sagsbehandlingen.
3. Permanent opholdstilladelse for særlige grupper (TU3)
Hvem kan ansøge?
- Tidligere familiesammenførte, der er blevet skilt
- Personer med humanitær opholdstilladelse
- Personer med opholdstilladelse på grund af særlige forhold
- Tidligere danske statsborgere
Sådan ansøger du:
Personer i denne kategori skal indsende ansøgning via Udlændingestyrelsens digitale system eller i særlige tilfælde via papiransøgning.
4. Permanent opholdstilladelse for personer med ophold på baggrund af arbejde eller studier (TU4)
Hvem kan ansøge?
- Personer med arbejds- eller studieopholdstilladelse
- Religiøse forkyndere
- Medfølgende familiemedlemmer
Sådan ansøger du:
Ansøgningen skal indgives gennem Udlændingestyrelsens online portal. Det er en god idé at sikre sig, at alle nødvendige dokumenter er klar inden indsendelse.
Undtagelser fra betingelserne
Personer med handicap
Hvis du har en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse, der påvirker din evne til at opfylde de normale krav til permanent opholdstilladelse, kan du muligvis blive undtaget fra visse betingelser. FN's handicapkonvention sikrer, at personer med handicap ikke stilles ringere i forhold til deres mulighed for at opnå permanent ophold.
Folkepensionister og førtidspensionister
Hvis du har nået folkepensionsalderen eller har fået tildelt førtidspension, er du undtaget fra kravet om at have haft ordinært fuldtidsarbejde i mindst 3 år og 6 måneder inden for de seneste 4 år.
Derudover behøver du ikke at være i arbejde på ansøgningstidspunktet, og du er undtaget fra kravene om en vis skattepligtig indkomst. Hvis du opfylder én af de øvrige supplerende betingelser, som eksempelvis aktivt medborgerskab eller en bestået Prøve i Dansk 3, kan du opnå permanent ophold efter mindst 8 års lovligt ophold i Danmark. Hvis du opfylder begge disse supplerende betingelser, kan du få permanent ophold efter kun 4 års lovligt ophold.
Få professionel hjælp hos VisaGuiden
At ansøge om permanent opholdstilladelse kan være en kompleks proces. VisaGuiden kan hjælpe dig med at navigere i processen og sikre, at din ansøgning er korrekt udfyldt og komplet.
Kontakt os
i dag for en uforpligtende samtale!